Aktuální počasí

Počasí dnes:

15. 12. 2018

zata

Bude oblačno až zataženo, během dne místy až polojasno, ojediněle slabé sněžení. Denní teploty -3 až 1°C. Noční teploty -2 až -6°C.

Přehrát/Zastavit Další

Datum a čas

Dnes je sobota, 15. 12. 2018, 16:36:04

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 2
DNES: 169
TÝDEN: 1514
CELKEM: 241760

Navigace

Odeslat stránku e-mailem

Obsah

GDPR /Pověřenec pro ochranu osobních údajů

DSO Tišnovsko rozšířilo svoji činnost svazku o plnění úkolů pověřence GDPR a zřídilo funkci pověřence dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27.dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES ( obecné nařízení o ochraně osobích údajů) v podmínkách obcí pro všechny členské obce svazku Tišnovsko. 

CSS Tišnovsko poskytuje svým obcím i obcím mimo svazku Tišnovsko, v rámci projektu "Centra společných služeb", zpracování analýzy současného stavu dat a informací a posouzení míry souladu s požadavky GDPR. Tato analýza je prvním krokem, který musí provést každá organizace, aby posoudila úroveň stavu ochrany osobních údajů dle aktuálního rozsahu zpracování těchto údajů  v jednotlivých systéméch subjektu, a to jak v oblasti IT, tak i v oblasti non-IT. Analýza GDPR vychází zejména z požadavků GDPR a dále z norem řady ISO 27000, podle kterých je doporučeno řídit bezpečnost informací. V návaznosti na analýzu GDPR je následně zpracován návrh Implementace GDPR pro jednotlivé obce.

Kontakt na specialistu/pověřence DSO Tišnovsko :

Bc. Martin Hrubý, tel. 608 871 829

email: gdpr@dsotisnovsko.cz

___________________________________________________________________________________________________________________

GDPR a činnost místních spolků

Místní spolky, ať už jsou to hasiči, fotbalisté, zahrádkáři, myslivci, ochotníci či klub žen, má snad každá obec. V souvislosti s nařízením GDPR měli i členové těchto spolků několik otázek na Úřad pro ochranu osobních údajů, který odpovědi na ty nejdůležitější zveřejnil v rubrice „Často kladené otázky k činnosti spolků“. Dozvíte se v ní, že pro vedení seznamu členů spolku není třeba souhlasu, jelikož pravidla pro vedení evidence členů spolku stanoví přímo občanský zákoník v § 236. Jedná se tedy o splnění právní povinnosti v souladu s čl. 6 odst. 1, písm. c) obecného nařízení GDPR. GDPR nebrání ani použití dobrovolně sdělených čísel telefonů a e-mailů, např. pro zasílání pozvánek či nekomerčních sdělení (zpravodajů), které se realizuje na základě oprávněného zájmu spolku pod písmenem f) výše citovaného článku 6 GDPR. Pro běžné činnosti spolku tak není třeba souhlasu členů, avšak situace je jiná, pokud by došlo ke zveřejnění seznamu členů, ke kterému je souhlasu členů již třeba, jelikož to říká § 236 OZ. Souhlasu není třeba ani při zveřejňování fotografií z pořádaných společenských akcí, veřejných vystoupení, na nichž jsou zachyceni návštěvníci akce a širší veřejnost. Zde se nejedná primárně o problematiku ochrany osobních údajů, ale o postup podle § 84 a násl. OZ, který upravuje pořizování podobizny. V případě veřejně provozovaných aktivit, např. u sportu, je možné zveřejňovat např. jmenné údaje spolu s fotografií hráče rovněž bez jeho souhlasu, jelikož určitá forma prezentace je nezbytná a přirozená a je dovoleným zpracováním na základě oprávněného zájmu sportovního klubu. Odpovědi na další otázky týkající se činnosti spolků si můžete přečíst zde na webu Úřadu.

Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů