DSO Tišnovsko
Vyhledávání

GDPR

GDPR /Pověřenec pro ochranu osobních údajů

DSO Tišnovsko rozšířilo svoji činnost svazku o plnění úkolů pověřence GDPR a zřídilo funkci pověřence dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27.dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES ( obecné nařízení o ochraně osobích údajů) v podmínkách obcí pro všechny členské obce svazku Tišnovsko. 

CSS Tišnovsko poskytuje svým obcím i obcím mimo svazku Tišnovsko, v rámci projektu "Centra společných služeb", zpracování analýzy současného stavu dat a informací a posouzení míry souladu s požadavky GDPR. Tato analýza je prvním krokem, který musí provést každá organizace, aby posoudila úroveň stavu ochrany osobních údajů dle aktuálního rozsahu zpracování těchto údajů  v jednotlivých systéméch subjektu, a to jak v oblasti IT, tak i v oblasti non-IT. Analýza GDPR vychází zejména z požadavků GDPR a dále z norem řady ISO 27000, podle kterých je doporučeno řídit bezpečnost informací. V návaznosti na analýzu GDPR je následně zpracován návrh Implementace GDPR pro jednotlivé obce.

Kontakt na specialistu/pověřence DSO Tišnovsko :

Ing. David Lacina, tel. 605 851 345

email: gdpr@dsotisnovsko.cz

GDPR a činnost místních spolků

Místní spolky, ať už jsou to hasiči, fotbalisté, zahrádkáři, myslivci, ochotníci či klub žen, má snad každá obec. V souvislosti s nařízením GDPR měli i členové těchto spolků několik otázek na Úřad pro ochranu osobních údajů, který odpovědi na ty nejdůležitější zveřejnil v rubrice „Často kladené otázky k činnosti spolků“. Dozvíte se v ní, že pro vedení seznamu členů spolku není třeba souhlasu, jelikož pravidla pro vedení evidence členů spolku stanoví přímo občanský zákoník v § 236. Jedná se tedy o splnění právní povinnosti v souladu s čl. 6 odst. 1, písm. c) obecného nařízení GDPR. GDPR nebrání ani použití dobrovolně sdělených čísel telefonů a e-mailů, např. pro zasílání pozvánek či nekomerčních sdělení (zpravodajů), které se realizuje na základě oprávněného zájmu spolku pod písmenem f) výše citovaného článku 6 GDPR. Pro běžné činnosti spolku tak není třeba souhlasu členů, avšak situace je jiná, pokud by došlo ke zveřejnění seznamu členů, ke kterému je souhlasu členů již třeba, jelikož to říká § 236 OZ. Souhlasu není třeba ani při zveřejňování fotografií z pořádaných společenských akcí, veřejných vystoupení, na nichž jsou zachyceni návštěvníci akce a širší veřejnost. Zde se nejedná primárně o problematiku ochrany osobních údajů, ale o postup podle § 84 a násl. OZ, který upravuje pořizování podobizny. V případě veřejně provozovaných aktivit, např. u sportu, je možné zveřejňovat např. jmenné údaje spolu s fotografií hráče rovněž bez jeho souhlasu, jelikož určitá forma prezentace je nezbytná a přirozená a je dovoleným zpracováním na základě oprávněného zájmu sportovního klubu. Odpovědi na další otázky týkající se činnosti spolků si můžete přečíst zde na webu Úřadu.

Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů

O nás

CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB

DSO Tišnovsko je zapojeno do projektu SMO ČR "Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce", zkráceně "Centra společných služeb" (CSS) reg.číslo CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_019/0003017logo

 

Spolufinacováno JMK

Jihomoravský kraj podpořil a financoval DSO Tišnovsko v roce 2018 v těchto projektech:

1) "III. ročník TyJáTr FESTu  2018"


Pořízení mobilního pódia pro obce Tišnovska" podpořila Nadace ČEZ

logo ČEZ

Projekt "Doplnění systému odděleného sběru bioodpadů obcí Tišnovska"

DSO Tišnovsko-kontejnery na separované druhy odpadu

opžpkhj

Projekt "Tišnovsko-nový turistický cíl"

logologo

Odkazy

Region Tišňovsko

Mikroregion Pernštejn

Jihomoravský kraj

Oficiální portál cestovního ruchu

Cyklo Jižní Morava

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje

Portál veřejné správy

 

 

Brněnsko,z.s.

DSO Tišnovsko se 20.2.2018 stalo členem destinační společnosti

BRNĚNSKO, z.s.

https://www.destinace-brnensko.cz/

 

 

Informace e-mailem

Novinky e-mailem

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 1
DNES: 117
TÝDEN: 896
CELKEM: 390191

Sponzoři a partneři