DSO Tišnovsko

zs

Soutěž na podobu nové školy na Tišnovsku pro 540 dětí vyhrál ateliér Pelčák a partner.

Kritický nedostatek míst ve školách v okolí Brna se rozhodl řešit svazek obcí Tišnovsko. Z architektonické soutěže na školu, která má stát v obci Předklášteří vzešel jako vítězný návrh renomovaného ateliéru Pelčák a partner.

Vedení svazku obcí příjemně překvapil zájem architektů o účast v soutěži. O účast totiž projevilo zájem 36 ateliérů, mezi nimiž byly i zkušené ateliéry z Rakouska nebo Švýcarska. „Z pestré nabídky jsme vybrali pět ateliérů, které odevzdali své návrhy. Porota to měla nesmírně těžké, ale nakonec se jednomyslně shodla na prvním i dalších místech. Za zadavatele jsem s organizací a výsledkem soutěže více než spokojen,“ uvedl předseda svazku Radomír Pavlíček.

Na prvním místě se umístil brněnský ateliér Pelčák a partner. Druhé místo bral pražský Atelier bod architekti. Třetí místo patří rovněž pražskému atelieru BY architects. Vítězné architekty nyní čeká jednání o podmínkách přípravy projektové dokumentace.

Účastníci soutěže:                                                                    Atelier bod architekti

ARCHITEKT Ondřej Tuček

BY architects

re:architekti studio

Pelčák a partner architekti

Porotu soutěže tvořili zástupci obcí a nezávislí architekti, kterým pomáhali mimo jiné odborníci na školství. Soutěž byla připravována a zorganizována brněnskou Advokátní kanceláři SEDLÁČEK a architektockým ateliérem Refuel.

Zadáním soutěže bylo vytvořit návrh novostavby svazkové základní školy v obci Předklášteří včetně souvisejících veřejných prostranství a tělocvičny, které budou sloužit 540 žákům ze 17 obcí kolem Tišnova. Vítězný návrh má byl oceněn pro jeho kompaktnost a dispoziční řešení umožňující plynulý provoz školy. Kvitováno bylo i dopravní napojení objektu, hmotové oddělení budovy školy a budovy tělocvičny nebo řešení vegatace a přilehlého parkoviště odstiňující budovu od provozu na jedné z nejvytíženějších silnic v regionu.

Všechny návrhy si budou moci občané prohlédnout v únoru 2023. Vystavíme je v budově obecního úřadu, kde budou k vidění po dobu jednoho měsíce,“ uzavřela starostka Předklášteří Petra Bendová.

zs

Datum vložení: 2. 1. 2023 11:29
Datum poslední aktualizace: 2. 1. 2023 12:02
Autor: Správce Webu